Raalte - Windstreek

De Windstreekstal is een nieuw en integraal duurzaam houderijsysteem voor vleeskuikens: maximaal dierenwelzijn, lage uitstoot van geur en ammoniak, een zeer laag energiegebruik en een unieke stalvorm die in verschillende landschappen past.

Welkom in de toekomst

De belangrijkste innovatie van Windstreek zijn de broedkappen in het lage deel van de stal. Hier verblijven de kuikens in het eerste deel van hun levensfase. Na enkele weken zullen de kuikens ook de rest van de stal gaan verkennen. In het hoge deel zijn er scharrelruimtes met verrijkingsmateriaal en verschillende etages met zitroosters. De tweede belangrijke innovatie is het volledig geautomatiseerde klimaatreguleringssysteem waar met minimaal energieverbruik altijd een optimaal stalklimaat wordt gerealiseerd, afgestemd op de gevoelstemperatuur van de kuikens.

De stal is zo ingericht dat de kuikens voor elke bedrag en voor al hun behoeften de meest geschikte omstandigheden kunnen vinden. De dieren hebben vrije keuze uit verschillende klimaatzones en leefniveaus. De stal voldoet aan alle eisen van een scharrelstal, en de bezettingsgraad, de stalinrichting en het kuikenras zijn eenvoudig aan te passen aan hogere niveaus van dierenwelzijn.

Belangrijke milieuvoordelen van de Windstreekstal zijn het lage energiegebruik en de lage emisies van fijnstof en ammoniak. Ook in de stal zal er zo een gezonder klimaat zijn voor pluimveehouder en kuiken. De eerste pilotstal wordt uitgebreid bemeten, omt te onderzoeken of alle prognoses uitkomen en of er nog verbeteringen mogelijk zijn.

Samenwerkingspartner

Rombou heeft als samenwerkingspartner de Windstreekstal bouwkundig uitgewerkt en alle benodigde vergunningen geregeld. De ontwikkeling van de Windstreekstal gaat door. Met de praktijkervaringen van Nijkamp wordt het concept verder geoptimaliseerd. Wij zijn trots op de innovatieve stal van de familie Nijkamp en verwachten dat hun voorbeeld veel pluimveehouders zal inspireren. Goed voorbeeld doet volgen!

Bekijk deze stal van binnen met onze 360 graden foto's!

Check de officiële video van de Windstreekstal.

Lees hier hoe het Windstreek-concept bevalt, na enige maanden draaien

Interview: Bouwrevolutie in de vleeskuikensector

Bekijk ook deze mooie pluimveestal in Nieuwleusen

 

 

 

 

"Samen met u en met mijn collega’s vind ik creatieve oplossingen" Bas Kolkman

Branches

Provincies

Blijf op de hoogte