MDV- stal opnieuw in de MIA en Vamil

Gepubliceerd: 13-12-2022, gezien: 816 keer
MDV- stal opnieuw in de MIA en Vamil

Stallen die onder de maatlat gebouwd zijn, worden nu door de hoge melkprijzen in snel tempo afgeschreven. Diezelfde stallen kunnen nu alsnog gebruikt worden om via hercertificering nieuwe investeringen in de MIA en Vamil te krijgen.

Het is algemeen bekend dat de hedendaagse melkprijs van ongekende hoogte is. Veel ondernemers lopen daardoor nu uit de afschrijvingen. Normaliter zou dit een basis zijn om flink te investeren op het boerenerf. Echter, door de huidige regelgeving, maar vooral de onbekende regelgeving staat dit stil. De bedrijfsontwikkeling gaat wel gewoon door, ook in deze tijd. Dat betekent dat er op korte termijn, soms al het komende jaar, inkomstenbelasting moet worden betaald. Deze ontwikkeling kan ook weer een negatief effect hebben op de solvabiliteit van het bedrijf.

Juist in deze onzekere tijd is het voor de meeste bedrijven noodzaak om te investeren. Hoe kunnen we in deze onzekere tijd en met al de onbekende regelgeving vanuit de overheid toch vooruit? Rekening houdend met de onbekende emissiefactoren voor de verschillende vloeren welke op het moment ter discussie liggen en nog niet hard worden gemaakt.

Voor elke melkveehouder zijn er mogelijkheden om te ontwikkelen. Denk aan het realiseren van nieuwe silo’s, het investeren in zonnepanelen, een nieuwe overdekte voeropslag of het realiseren van een nieuwe werktuigenberging. Veel onderdelen die ten dienste staan van de melkveehouderij kunnen hieronder gebracht worden. Ook een nieuwe jongveestal behoort tot de mogelijkheden. Veel bedrijven houden op dit moment het jongvee op verschillende locaties op het boerenerf, maar wat is er nou mooier om dit te centraliseren in één stal. Is dit hedendaags ook mogelijk? Jazeker! Er wordt voor jongvee geen onderscheid gemaakt in uitstoot en deze emissiefactor staat tot op heden niet ter discussie. Zolang er maar geen depositie toename ontstaat.

Een andere kans is het realiseren van een vrijloopstal. Hiervoor geldt, hetzelfde als bij de jongveestal, dat de emissiefactor voor deze stal niet ter discussie staat en de depositie mag niet toenemen. Kanttekening is dus, dat dit alleen een voordeel kan zijn wanneer men de huidige dieren wil spreiden op locatie. Het zou ook een alternatief kunnen zijn om toch een nieuwe stal te realiseren wanneer de oude stal echt af is. Er zou bij het ontwerp van de stal rekening kunnen worden gehouden met het feit dat de stal in een later stadium alsnog omgebouwd kan worden tot een traditionele stal. Zo zou er in een later stadium alsnog er meer dieren kunnen worden gehouden waarbij geen rekening gehouden hoeft te worden met de minimale vierkante meter ruimte voor een koe in een vrijloopstal.

Voor wie zijn de bovenstaande kansen nu extra interessant? Dat zijn de ondernemers die al een MDV-stal hebben gerealiseerd met een emissiearme vloer en die voor 2021 voor het laatst MIA en Vamil hebben aangevraagd. Hierdoor is het mogelijk om de stal te hercertificeren en de nieuwe investeringen opnieuw in de Mia en de Vamil te krijgen. Het is namelijk zo dat wanneer er een boekjaar tussen de vorige aanvraag zit, de ondernemer hier opnieuw recht toe heeft. De stal moet dan ook nu nog wel voldoen aan de maatlat duurzame veehouderij.

De stal die gebouwd is met de maatlat duurzame veehouderij, biedt ondernemers dus nog steeds mooie kansen. Hercertificering is het middel om de nieuwe investeringen in de MIA en Vamil te krijgen. Dus investeren loont nog steeds, ook nu!

Auteur
Jorrit Jan Mulder
Adviseur bedrijfslocatie
06- 513 95 847

Theme picker