Molenaars Fok Bedrijf zet door in verduurzamen

Gepubliceerd: 18-01-2022, gezien: 277 keer
Molenaars Fok Bedrijf zet door in verduurzamen

Molenaars Fok Bedrijf in Markelo is een vooruitstrevend varkenshouderijbedrijf, waar de ontwikkelingen zich in een hoog tempo voortzetten. Een aantal jaren geleden is het bedrijf volledig gerenoveerd en heeft er nieuwbouw plaatsgevonden. Vorig jaar is het bedrijf van eigenaar verwisseld en voor de komende jaren zijn er nieuwe ontwikkelingen, waar nadruk gelegd wordt op duurzaamheid binnen het bedrijf.

Molenaars Fok Bedrijf (MFB) is een toekomstgericht zeugenbedrijf in het Overijsselse Markelo. In de afgelopen tien jaar is het bedrijf gemoderniseerd en heeft men het verder gespecialiseerd. Renovatie heeft er plaatsgevonden, er zijn enkele stallen gesloopt, waar nieuwbouw voor plaatsvond. Rombou heeft dit proces vanaf ontwerp tot aan bouwbegeleiding mogen begeleiden. Nadruk is er destijds gelegd op het inspelen op de toekomst. Alle stallen zijn uitgevoerd met een biologische luchtwasser, de looplijnen zijn verkort, de inrichting gemoderniseerd en het bedrijf is zelfs leeg gedraaid om de gezondheidsstatus op een hoger niveau te krijgen.

Aandacht voor het personeel.
De volgende stap die ingezet is, is extra aandacht te geven aan het personeel. Het bedrijf kan alleen goed functioneren met gemotiveerd personeel die onder goede omstandigheden hun werk kunnen doen. Zij worden als zeer waardevol gezien en daar willen de nieuwe eigenaren nadruk op leggen. Eén van de aspecten die hierbij naar voren komt, is het bouwen van een nieuwe kantine, waarmee gestart is. Niet zo maar een kantine, maar één die het personeel het gevoel geeft dat het goed toeven is tijdens de pauzes of tijdens de benodigde kantoorwerkzaamheden, waar de kantine mee geïntegreerd wordt. Ook komt er een gescheiden, maar ook deels ‘open’ ruimte voor bezoekers, een nieuwe keuken en zelfs een dakterras. Een voorbeeld van duurzaamheid, maar dan vooral voor de mens. Een impressie van de kantine is te zien in foto's.

Stappen in verduurzamen.
Er zullen meer stappen gezet gaan worden naar het verduurzamen van het bedrijf. Streven is meer eigen energie te gaan opwekken, door meerdere staldaken te gaan voorzien met zonnepanelen. De elektra die hierbij vrij komt zal gebruikt gaan worden voor eigen elektragebruik en t.z.t. verwarmen. Op deze wijze wordt het gebruik van fossiele brandstoffen verder teruggedrongen.

Auteur
Henk Altena
Adviseur Bouw
06-53 55 32 89

Theme picker