Ondernemers op bedrijventerreinen in de knel door omgevingsplannen

Gepubliceerd: 13-12-2023, gezien: 448 keer
Ondernemers op bedrijventerreinen in de knel door omgevingsplannen

Ongeveer 100 bedrijven op bedrijventerreinen in Flevoland, Gelderland, Overijssel en Utrecht in de knel komen door nieuwe omgevingsplannen waardoor eisen aan milieucontouren strenger worden.  dat blijkt uit een onderzoek dat VNO NCW Midden heeft laten uitvoeren.

 

Bestemmingen

Bedrijven produceren onze spullen, bieden werkgelegenheid, maar veroorzaken daarbij soms geluid en soms geur. Bedrijven terreinen bestaan omdat er een plek moet zijn waar dat kan. Zo hebben we dat georganiseerd.

Andere bestemmingen zoals wonen of natuur kunnen niet goed tegen geur of geluid. Wanneer die functies dicht bij elkaar komen te liggen, bijt dat elkaar. Er moet gekozen worden wie voorrang krijgt: Bedrijven, wonen, natuur, of nog iets anders.

 

Bestaande bedrijven terrein

Met name voor bestaande bedrijventerreinen kan dat problematisch zijn. Bedrijven hebben bewust gekozen voor een locatie met een bestemming die past bij de bedrijfsvoering. Door de invoering van nieuwe omgevingsplannen kunnen sommige bedrijven geconfronteerd worden met strengere eisen.

 

Nieuwe omgevingsplannen

De omgevingswet treed in werking vanaf 1 januari 2024. We verwachten dat gemeenten daarom de komende jaren nieuwe omgevingsplannen gaan publiceren. Werkt de gemeente voor uw locatie aan een nieuw omgevingsplan, controleer dan wat de consequenties zijn voor uw bedrijf. Komt u er niet uit, neem dan contact op, dan kijken wij het voor u na.

Auteur
Bram Scheurwater
Senior Adviseur Bedrijfslocatie
06- 23 22 65 65

Theme picker