Nieuwe kas met schaduwhal voor Gebr. Rotteveel

Vaste plantenkwekerij Gebr. Rotteveel in Noordwijk heeft in februari een nieuwe kas met schaduwhal in gebruik genomen. Rombou verzorgde de vergunningaanvraag en de projectleiding. “We kijken terug op een goede samenwerking”, vertelt Roy Rotteveel.
 

Vaste plantenkwekerij Gebr. Rotteveel in Noordwijk is gespecialiseerd in het kweken van vaste planten in vierkante potten. De kwekers verkopen meer dan 400 soorten planten, die worden gebruikt bij de aanleg van tuinen. Een groot deel van de planten wordt door Gebr. Rotteveel zelf vermeerderd. Dat gebeurt in de kas op het Zuid-Hollandse bedrijf.

Grote stap voorwaarts
In februari 2022 namen de kwekers een hagelnieuwe kas van 5.100 vierkante meter met een schaduwhal van 900 vierkante meter in gebruik. Deze nieuwbouw stond al langere tijd op het wensenlijstje van Gebr. Rotteveel. “De eerste plannen dateren van 4 jaar geleden”, vertelt Roy Rotteveel (34), die het bedrijf runt met zijn broer Jim en hun neef Jan-Willem. Ze zetten het werk rond met twaalf medewerkers.
De afgelopen jaren werkten de kwekers met twee huurlocaties. Met de realisatie van de nieuwbouw zijn alle bedrijfsactiviteiten gecentraliseerd. “We zijn blij met de nieuwe kas. Voor ons bedrijf betekent de nieuwbouw een grote stap voorwaarts”, zegt Rotteveel.

Gevraagd om referenties
Gebr. Rotteveel ging in aanloop naar de vergunningaanvraag niet over één nacht ijs. Het bedrijf benaderde meerdere adviesbureaus en vroeg daarbij ook om referentieadressen. “Dat had ik nog niet eerder meegemaakt”, vertelt Eddie Lamberts, Senior adviseur ruimtelijke ordening en milieu bij Rombou.  “Vanwege goede referenties bij vergelijkbare bedrijven in de omgeving hebben we voor Rombou gekozen”, aldus Rotteveel.

Inspelen op stikstofproblematiek
Eddie Lamberts verzorgde namens Rombou de vergunningaanvraag en de projectleiding. Hij stelde een ruimtelijke onderbouwing op, aangezien de bouw van de kas afweek van het bestemmingsplan. Daarbij hield hij ook rekening met de stikstofproblematiek. Met het wegvallen van twee huurlocaties is het aantal transportbewegingen van Gebr. Rotteveel fors verminderd. Daardoor kon Lamberts aantonen dat de bouw niet schadelijk was voor het nabijgelegen Natura2000-gebied (de duinen). Namens Rombou deed Lamberts ook de melding Activiteitenbesluit en de sloopmelding voor het saneren van de oude kas.

Archeologisch vriendelijk gebouwd
De nieuwe kas en de schaduwhal zijn archeologisch vriendelijk gebouwd. Dat betekent dat er voorafgaand aan de bouw geen archeologisch onderzoek nodig was.
Een omwonende is tegen de nieuwbouw van Gebr. Rotteveel in beroep gegaan. De Raad van State moet nog uitspraak doen in deze zaak. Rombou en Gebr. Rotteveel zien de zaak met vertrouwen tegemoet. Lamberts: “Het recht op uitzicht is geen verworven recht.”

‘“We zijn blij met de nieuwe kas. Voor ons bedrijf betekent de nieuwbouw een grote stap voorwaarts”’ – Gebr. Rotteveel

Veel werkplezier
De ondernemers zijn blij met de ingebruikname van de nieuwe kas. De nieuwbouw zorgt voor veel werkplezier en de tijdrovende transportbewegingen van en naar de huurlocaties zijn verleden tijd. De sterk gestegen energieprijzen zijn voor Gebr. Rotteveel geen reden tot grote zorgen. Vergeleken met glastuinders verbruiken plantenkwekers veel minder energie. “Wij moeten onze planten vorstvrij houden. Slechts in een klein deel van onze kas – in de bewortelingsafdeling van 400 vierkante meter – werken we met vloerverwarming en is het 20 graden”, aldus Rotteveel.

Soepele samenwerking
De ondernemer kijkt met een goed gevoel terug op de samenwerking met Rombou. “De samenwerking is goed en naar wens verlopen, met minimaal overleg en een juiste uitvoering. De voorbereiding was goed, waardoor het allemaal soepel is gegaan.”

‘“De samenwerking is goed en naar wens verlopen, met minimaal overleg en een juiste uitvoering. De voorbereiding was goed, waardoor het allemaal soepel is gegaan.”’ – Gebr. Rotteveel