Akkerbouwbedrijf opnieuw opgebouwd na blikseminslag

Bouwen met een knipoog naar het verleden. Een tweekapschuur voor pootgoed, bloemkool en knolselderij, in een frisse blauwwit gekleurde jas. De familie Bakker in Munnekezijl realiseerde dit bouwwerk, met hulp van Rombou. Op vrijdag 17 maart 2017 is er open dag.

De enorme knal waarmee de bliksem insloeg, suist nog altijd na in zijn oren. Het is zondag 5 juli 2015 als de kop-hals-romp boerderij van akkerbouwer Jan Willem Bakker en zijn vrouw Jacquelien volledig in vlammen op gaat. De wind jaagt de vlammen in recordtempo door de schuur richting woning. Ze bellen de brandweer, zetten de kinderen in de auto en slagen erin nog wat fotoboeken uit de woning te halen. Trekkers, heftrucks en andere machines worden – voor zover dat nog lukt - de schuur uitgereden. De boerderij is reddeloos verloren.

Om zich goed te oriënteren op de nieuwbouw reed Jan Willem samen met zijn vrouw en zijn vader Wridzer Nederland door om bij collega-akkerbouwers recent gebouwde bewaarschuren te bekijken. Ze zagen schuren in onder andere Noord-Holland, Flevoland en Groningen. Hun insteek was om te bouwen met respect voor de historische bouwstijl van de omgeving. ‘Wij wilden een gebouw dat aansluit bij de traditie van het Groninger land: een schuur met twee kappen, maar dan in een moderne jas.’

Respect voor historie

Een van de nieuwe bewaarschuren die ze bezochten, was die van akkerbouwer Pieter Klaas Westerhuis uit Usquert. Hij bouwde een bewaarloods met twee kappen, passend bij de historische bouwstijl in de regio, maar tegelijkertijd toch zeer modern ogend. Een gebouw  dat bovendien voldoet aan de eisen die een moderne akkerbouwer stelt aan ruimte en functionaliteit. ‘Die bouwstijl, met twee kappen en steile dakhelling, sprak ons erg aan. Omdat het zo mooi aansluit bij de omgevingshistorie.’

‘Dit gebouw staat er over honderd jaar nog, daarom blij dat we bouwden onder architectuur’ – Jan Willem Bakker

De boerderij in Usquert is ontworpen door architect Harry Ehrenhard van Rombou. Mede daarom wilde de famiie voor het hele traject - van het plan maken tot en met het regelen van vergunningen, ontwerp en de bouwbegeleiding – graag in zee met dit bedrijf. ‘Maar niet alleen omdat ze ervaring hebben met landschappelijk bouwen. We zochten vooral ook naar een bedrijf met brede expertise in de agrarische sector. Een bedrijf dat je niet hoeft uit te leggen hoe een aardappelkist eruit ziet of hoe een bewaring werkt. Zo kwamen we bij Rombou uit’, zegt Bakker.

Een extra voordeel vindt hij dat Rombou alle benodigde disciplines voor een bouwtraject onder één dak heeft. ‘Je hoeft je verhaal dus maar een keer te vertellen’.

Bestek laten schrijven
 

De familie Bakker koos er voor om Rombou een bestek te laten schrijven van het project. Elke bouwer moet zich dan houden aan de vooraf gestelde voorwaarden van het uit te voeren bouwwerk, zoals technische bepalingen, materialen en uitvoeringsvoorwaarden. ‘Laat je de keus van die zaken bij de aannemer, dan ben je bij de offertes appels met peren aan het vergelijken. Nu konden we exact de prijsverschillen zien tussen de aannemers die we voor de inschrijving hadden geselecteerd.

‘Past het ontwerp en voelt u zich thuis? Dat is mijn doel’ – Harry Ehrenhard

Projectdetails

Bouwen met een knipoog naar het verleden. Een tweekapschuur voor potgoed, bloemkool en knolselderij, in een frisse blauwwit gekleurde jas.

  • Bouwen met respect voor de historische bouwstijl van het Groninger land
  • Functioneel ontwerp dat voldoet aan de eisen van de moderne akkerbouw: voldoende ruimte en korte looplijnen
  • Complete traject: plan, ontwerp, vergunningen en bouwbegeleiding
  • Bestek en aanbesteding als basis voor een goede prijsvergelijking

Uitgevoerd

  • Ontwerp
  • Bouwvergunning
  • Bestek
  • Aanbesteding
  • Bouwbegeleiding
  • Bestemmingsplan
     

 

Downloads

 

Bedrijfsovername

Net voor de brand had Jan Willem het bedrijf van zijn ouders overgenomen. Hij was van plan geweest het eerst even rustig aan te doen en de eerste twee jaar geen grote investeringen te doen. De brand gooide bijna letterlijk roet in het eten en zorgde ervoor dat een eerder gemaakt plan voor een nieuwe bewaarschuur met korte looplijnen vervroegd uit de lade kwam.

Bakker Bio fotogalerij

Onze experts

Cynthia Schipper - Bouw

Medewerker Fysieke Leefomgeving
06- 22 38 92 45 LinkedIn

Jorrit Jan Mulder

Adviseur bedrijfslocatie
06- 513 95 847 LinkedIn

Daphne Scholman

Medewerker Fysieke Leefomgeving
06- 25 65 74 72 LinkedIn

Luuk Potman

Bouwkundig tekenaar
06-578 23 573 LinkedIn

Karin Arkink

Adviseur Fysieke Leefomgeving
06- 50 05 64 79 LinkedIn

Annold Sloot

Adviseur Fysieke Leefomgeving
06 11 36 90 57 LinkedIn

Stefan van Summeren

Manager / Senior Adviseur Bedrijfslocatie
06 - 22 31 21 90 LinkedIn

Henk Altena

Adviseur Bouw
06-53 55 32 89 LinkedIn

Isabel Boschma - van der Star

Adviseur Bedrijfslocatie
06-51 85 78 25 LinkedIn

Ronald Mooiweer

Bouwkundig tekenaar
088-236 93 49 LinkedIn

Rob van Woerden

Jurist Fysieke Leefomgeving
06-53 55 66 35 LinkedIn

Jan Pieter Smit

Senior Adviseur Fysieke Leefomgeving
06-51 25 70 34 LinkedIn

Elmer Woudstra

Adviseur Fysieke Leefomgeving
06-21 14 30 20 LinkedIn

Eddie Lamberts

Senior Adviseur Fysieke Leefomgeving
06-51 56 71 42 LinkedIn

Sander Kondring

Adviseur bedrijfslocatie
06-22 71 04 04 LinkedIn

Gert-Jan Festen

Senior Adviseur Bedrijfslocatie
06-20 36 00 66 LinkedIn

Gert Elling

Manager / Senior Adviseur Bouw
06-51 36 34 67 LinkedIn

Siemon Boonstra ab

Jurist Fysieke Leefomgeving
06-51 25 87 68 LinkedIn

Joost Overbeek

Directeur / Senior Adviseur Bouw
06-53 86 06 93 LinkedIn

Nog meer interessante projecten