Toekomstperspectief

Gepubliceerd: 12-04-2022, gezien: 1026 keer
Toekomstperspectief

De minister voor Natuur en Stikstof gaat vaart maken met het verminderen van de stilstofdepositie door nóg meer in te zetten op de opkoop van bedrijven met een hoge stikstofdepositie op Natura 2000-gebieden. Die bedrijven wordt straks een vette worst voorgehouden in de hoop dat ze toehappen.

Een grote zak met geld is leuk, maar zonder perspectief zullen ondernemers niet snel toehappen. Als al generaties lang op een locatie wordt ondernomen zal je niet snel zelf het licht uit willen doen. 

Bedrijfsbeëindiging is veelal complexer en vergt meer tijd van mensen dan bij een bedrijfsuitbreiding. Bij beide speelt toekomstperspectief een zeer grote rol.

Om de regeling te laten slagen zal de overheid stoppende ondernemers perspectief moeten bieden. Door zekerheid te geven over de mogelijkheid tot wonen op de  locatie en nieuwe functies  te ontwikkelen die niet nadelig zijn voor Natura 2000-gebieden of hobbymatig wat vee te mogen blijven houden. Maar ook doorgaan als akkerbouwer en een nieuwe werktuigenberging mogen bouwen vallen hieronder. Als het de minister om stikstof gaat, laat dan stikstof ook centraal staan bij de opkoop. Extra voorwaarden zoals dat grond onderdeel moet uitmaken van de deal zorgt voor vraagtekens; gaat het om de grond of om stikstof?

Perspectief is essentieel in dit proces en een voorwaarde hierbij is maatwerk. Stoppers willen niet allemaal hetzelfde en niemand wil na bedrijfsbeëindiging de hele dag met ‘het snuutje veur ut ruutje’ zitten.

Auteur
Sander Kondring
Adviseur bedrijfslocatie
06-22 71 04 04

Theme picker