De spuitzonering leidt tot veel onduidelijkheid en discussie. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) vroeg de Kamercommissie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) daarom om duidelijkheid, over de afstand tot bebouwing bij het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. De huidige vuistregel van vijftig meter blijkt onvoldoende en leidt tot maatschappelijke onrust. Ontdek in dit artikel waar u als ondernemer rekening mee kunt houden.
Rechtbank verbiedt spuiten nabij woonwijk
Gewasbeschermingsmiddelen die op de markt zijn, worden goedgekeurd door het College voor toelating van gewasbeschermingsmiddelen (Ctgb). Desondanks zijn de gevolgen niet altijd eenduidig. Recent beoordeelde de rechtbank in Limburg dat een afstand van vijftig meter niet voldoende bescherming biedt. De rechter oordeelde ook dat spuitmiddelen niet zijn getest op de neurologische gevolgen voor de mens. Hierdoor mocht in een specifiek geval op een bepaald perceel een aantal middelen niet meer worden gebruikt. In een vergelijkbare zaak in Drenthe mocht een lelieteler zeven gewasbeschermingsmiddelen niet langer toepassen.
Nadeelcompensatie voor als uw perceel minder bruikbaar wordt
Deze uitspraken hebben grote gevolgen voor zowel agrarische ondernemers als woningbouwprojecten. Voor woningbouw kan het betekenen dat projecten worden vertraagd of zelfs niet doorgaan, omdat percelen in de nabijheid van agrarisch land te maken krijgen met beperkingen.
Voor agrarische ondernemers kan dit leiden tot serieuze problemen. Als delen van uw percelen niet meer bespoten mogen worden, kan dat leiden tot inkomstenderving en een waardedaling van uw grond. Gelukkig kunt u in aanmerking komen voor nadeelcompensatie, maar u moet dit wel zelf actief claimen. Het is belangrijk om hier alert op te zijn en tijdig actie te ondernemen als u hiermee te maken krijgt.
Woningontwikkeling in het buitengebied
Naast grootschalige woningbouw zijn er ook kleinschalige ontwikkelingen in het buitengebied, zoals functieverandering en rood-voor-rood. Nieuwe woningen kunnen een nadelig effect hebben op uw bedrijfsvoering. De vraag is of een nieuwe woning een groter nadeel veroorzaakt dan de bestaande woningen in de buurt. Is dat niet het geval, dan mag de woning vaak worden gebouwd, mits het woon- en leefklimaat acceptabel blijft. Dit beleid verschilt per gemeente en veel gemeenten staan geen woningbouw toe in agrarische gebieden.
Wat wel voorkomt is functieverandering van bestaande agrarische bedrijfswoningen. Ook kan een tweede bedrijfswoning, die niet meer als zodanig in gebruik is, de status ‘plattelandswoning’ of ‘voormalige agrarische bedrijfswoning’ krijgen. Bewoners van deze woningen hebben beperkte bescherming tegen nadelige effecten van omliggende agrarische activiteiten en vormen dus minder belemmering voor het agrarische bedrijf.
Spuitzonering verkleinen
Er zijn mogelijkheden om de spuitzonering te verkleinen. Uit een locatiespecifiek onderzoek blijkt dat natuurlijke barrières, zoals een struweelhaag van drie meter breed en 2,4 meter hoog, de spuitzone kunnen verkleinen van vijftig naar dertig meter. In een ander geval kon een groenblijvende haag de afstand zelfs verkleinen tot twintig meter.
Wij staan u bij
Hebt u vragen over de gevolgen van spuitzonering voor uw bedrijf? Zijn er bestaande problemen in het kader van spuitzonering rondom woningen of een woonwijk of wenst u preventief advies om te voorkomen dat problemen ontstaan? Onze adviseurs kijken graag met u naar mogelijkheden voor uw specifieke situatie. Samen met gespecialiseerde juristen bieden we ondersteuning waar nodig. Denk aan de beoordeling van het omgevingsplan, ondersteuning bij gesprekken met de gemeente, verzoeken tot versoepeling aan de gemeente én advies bij juridische trajecten. Neem contact op met uw adviseur van Rombou of vul het contactformulier in.