Brongerichte technieken vraagt om innoverende agrarische sector

Gepubliceerd: 12-03-2021, gezien: 819 keer
Brongerichte technieken vraagt om innoverende agrarische sector

De brongerichte emissieproblematiek stelt agrariërs die met hun toekomst bezig zijn voor ingewikkelde keuzes. Wacht u met de ontwikkelplannen tot helder wordt wat de impact van de problematiek op uw toekomstplannen is of kiest u voor de strategie om juist nu met uw ontwikkelplannen aan de slag te gaan?

Aanpak van de emissieproblematiek begint bij de bron, ofwel in de stal. Uitgangspunt voor de toekomstige stal is en blijft dat het bijdraagt aan de praktische bedrijfsvoering. Daarbij is het uiteraard ook van belang dat het voldoet aan kaders die de omgeving en regelgeving eraan stelt voor nu en zeker ook in de toekomst en dat het financiële plaatje niet uit het oog wordt verloren. Een goede en strategische keuze op het gebied van stalbouw vereist daarom visie en durf. 

Om juist visie en durf te stimuleren stelt de overheid subsidies beschikbaar. Eén van de subsidiemogelijkheden als het gaat om de aanpak van de stikstof, alsook geur en fijnstof, is de Regeling brongerichte verduurzaming van stal- en managementmaatregelen (SBV). De regeling richt zich op niet-bewezen innovaties binnen de gehele veehouderij.

Samen sterk
Alleen ga je snel, maar sommige innovaties komen alleen ver met samenwerking. Dit geldt ook voor innovatieve projecten voor de komende openstelling van de SBV. Om in aanmerking te komen voor een subsidie SBV is een samenwerking tussen minimaal één veehouder en één onderzoeksinstelling. Een geslaagde samenwerking vraagt tijd, wees u hiervan bewust. Door uw project voortijdig goed op te zetten met de juiste samenwerkingspartner(s) en de juiste ontwikkel- en onderzoeksvragen vergroot u de subsidiemogelijkheden voor het project.

De SBV ondersteunt project in verschillende fase van idee tot en met de realisatie. Vanaf 24 februari tot en met 4 mei 2021 is het mogelijk om een aanvraag in te dienen.

Rombou kan u ondersteunen!
Bent u agrarisch ondernemer en heeft u brongerichte plannen om een stal te bouwen of te renoveren? Neem dan contact met ons op. Wij kunnen u ondersteunen met het stalontwerp, maar ook met subsidie- en fiscale mogelijkheden. Doe dit tijdig, zodat we uw plannen goed kunnen afstemmen.

Hebt u vragen of opmerkingen naar aanleiding van dit artikel, neem dan contact op met uw adviseur van Rombou of via het algemene nummer 088-2368236.

Auteur
Henk Altena
Adviseur Bouw
06-53 55 32 89

Theme picker