Open dag in nieuwe ligboxenstal

Gepubliceerd: 1-09-2022, gezien: 1020 keer
Open dag in nieuwe ligboxenstal

Melkveehouders Marius en Janet van Ginkel in Renswoude (Gld.) namen in juli een nieuwe ligboxenstal met 138 plaatsen in gebruik. Op vrijdag 16 september wordt er een open dag georganiseerd.

Op een mooie locatie in het buitengebied van het Gelderse Renswoude namen Marius en Janet van Ginkel deze zomer een nieuwe ligboxenstal in gebruik. Sinds 12 juli zijn de koeien gehuisvest in hun nieuwe onderkomen. De stal wordt op vrijdag 16 september opengesteld voor bezoekers. De stal is gebouwd met het oog op de toekomst. Marius en Janet van Ginkel willen de volgende generatie de kans bieden om het bedrijf op termijn over te nemen.
De melkveehouders bouwden een 0+4+0-rijige stal. De ligboxenstal is ruim opgezet, met veel aandacht voor voldoende lig- en vreetplaatsen.  Het ontwerp voldoet aan de eisen van de Maatlat Duurzame Veehouderij. De melkveehouders kozen zeer bewust voor een 2x12-melkstal (zij-aan-zij), met een beweegbare vloer. “Mijn vrouw en ik melken graag. Arbeid is bij ons geen beperkende factor. We zijn niet zo gecharmeerd van melkrobots, ook vanwege het kostenplaatje”, zo vertelt Marius van Ginkel.

Natuurbeschermingswetvergunning
Met de stalbouw in het vooruitzicht heeft Rombou voor Van Ginkel in een vroeg stadium een Natuurbeschermingswetvergunning geregeld. “We hebben de NB-vergunning tijdig aangevraagd om deze stap mogelijk te maken”, zo vertelt Rombou-adviseur Gert-Jan Festen, die in het voortraject betrokken was bij de bedrijfsuitbreiding van Van Ginkel. “In aanloop naar de bouw hebben we goed samengewerkt met Rombou. Het vergunningentraject verliep uitstekend. De vergunningen waren binnen 3 maanden na indienen verleend”, zo vertelt Marius van Ginkel.
Bij het aanvragen van de bouwvergunning was de archeologie een belangrijk aandachtspunt, zo vertelt Festen. “We moesten rekening houden met een toetsing naar zogenoemde ‘niet-gesprongen explosieven’. In de Tweede Wereldoorlog is in deze regio veel gevochten. We hebben de aanvankelijke locatie van de stal uiteindelijk iets naar achteren verschoven om buiten de contouren te blijven. De stal is gebouwd op een strategische plek, waarbij we natuurlijk ook rekening hebben gehouden met een goede logistiek, looplijnen in verband met weidegang, voeren, routing en huisvesting van melkvee en jongvee.”

Stallen gesloopt
Van Ginkel stootte in 2014 de kleine vleesvarkenstak af op zijn bedrijf. “We hadden twee oude varkensschuren. Die hebben we gesloopt”, aldus de ondernemer, die 200 vleesvarkens hield. In 2014 besloot hij zijn bouwblok te verruimen naar 1,5 hectare. Dat was een goede keuze, aldus Van Ginkel. “Daar hebben we nu profijt van”, zo vertelt  hij, refererend aan de nieuwe ligboxenstal.

Streven naar hogere productie
De koeien van Van Ginkel leveren jaarlijks gemiddeld 8.500 liter melk, met 4,40 % vet en 3,65 % eiwit. De melkveehouder streeft ernaar de melkproductie in de nieuwe stal te verhogen. “De nieuwe stal is ruimer, lichter en heeft bovendien meer vreetplekken”, zo zegt Van Ginkel, die medio augustus 115 koeien aan de melk heeft en in de nieuwe stal de mogelijkheid heeft om door te groeien naar zo’n 140 melk- en kalfkoeien. “Met die omvang kunnen we de arbeid zelf rondzetten”, aldus Van Ginkel. De melkveehouder bewerkt 72 hectare, waarvan 46 in eigendom.

Namens familie Van Ginkel nodigen wij u van harte uit om een kijkje te nemen op de Open Dag op vrijdag 16 september a.s. van 10.00 - 16.00 uur.

 

Auteur
Gert-Jan Festen
Senior Adviseur Bedrijfslocatie
06-20 36 00 66

Documents to download

Theme picker