Bijzonder nieuwbouwproject na jarenlange samenwerking.

Familie Veeneman in het Gelderse Harfsen nam begin april een nieuwe ligboxenstal in gebruik. Na een decennialange en intensieve samenwerking met de buurman staan de melkveehouders nu op eigen benen. Met het tijdig aanvragen van een Wnb-vergunning maakte Rombou deze stap mede mogelijk.

Op 4 april 2022 namen melkveehouders Wim en Ageeth Veeneman, hun zoon Willem en zijn vriendin Anna in het Gelderse Harfsen een nieuwe ligboxenstal in gebruik. Achter het nieuwbouwproject gaat een bijzonder verhaal schuil. Wim Veeneman werkte decennialang samen met zijn buurman. Maar liefst 51 jaar runden de families samen vof Het Reeve. Met het oog op de toekomst besloten de ondernemers enkele jaren geleden op eigen benen verder te gaan. “Mijn buurman en ik hebben allebei een opvolger klaarstaan. Onze jongens werken nu nog buiten de deur. Zij kunnen straks hun eigen bedrijven leiden”, zo vertelt Veeneman, die jarenlang gewend was om ’s ochtends op de fiets naar de buurman te stappen en daar de koeien te melken. “De melkkoeien waren bij hem gehuisvest. Het jongvee stond bij ons op stal.”

Behoorlijk op de schop
De ondernemers verdeelden de rundveestapel en de grond en gingen in goede harmonie uit elkaar. Door tijdig handelen van Rombou beschikten beide bedrijfslocaties al sinds 2014 over een Wnb-vergunning (Wet natuurbescherming). “Zonder Wnb-vergunning was het zeker lastig geworden om dit project van de grond te krijgen”, zo erkent Wim Veeneman, wiens erf behoorlijk op de schop ging. De nieuwe ligboxenstal is tegen de bestaande jongveestal aangebouwd. Om ruimte te creëren werd de machineberging met behulp van een grote kraan verplaatst. “Dat was een behoorlijk spektakel”, vertelt Veeneman. Aan de jongveestal werd een spantvak bijgebouwd. Daarin bevindt zich het tanklokaal. “Het is een hele verandering. Maar met het vizier richting de toekomst is dit een mooie stap voor onze zoon Willem”, vertelt Veeneman.
De ligboxenstal is ingericht met 95 ligplaatsen en een selectieruimte met nog eens zes boxen. Er wordt gemolken in een traditionele melkstal (2x10 zij-aan-zij). De melkstal is grotendeels nieuw, met enkele tweedehands onderdelen. Op dit moment heeft Veeneman 87 melk- en kalfkoeien en 30 stuks jongvee op 42 hectare.

Extra ruimte loont
Een halfjaar na de ingebruikname van de stal is Veeneman blij met de gang van zaken. “Het loopt eigenlijk best wel goed. Het gaat boven verwachting. Terwijl het toch even afwachten was hoe het zou gaan. De koeien zijn afkomstig uit de gezamenlijke stal. Ook hebben we nog een koppel overgenomen van een stoppende boer. De ruimte in de nieuwe stal heeft een positief effect op de klauw- en  uiergezondheid van de koeien.”
Met de kennis van nu had Veeneman precies dezelfde stal gebouwd, zo antwoordt hij desgevraagd. “We hebben veel tijd gestoken in de voorbereiding. In de praktijk pakt het uit zoals we hadden gehoopt.”

‘"Rombou vroeg tijdig een Wnb-vergunning aan en deed in aanloop naar het nieuwbouwproject een Melding Activiteitenbesluit. “Het bestemmingsplan is aangepast en de machineberging en de kuilplaten zijn verplaatst”, ’ – Sander Kondring (adviseur bedrijfslocatie) Rombou

Vlotte samenwerking
De melkveehouder kijkt terug op een vlotte en goede samenwerking met Rombou. “Ze hebben ons geholpen met de aanbesteding en de tekeningen”, vertelt Veeneman. Rombou vroeg tijdig een Wnb-vergunning aan en deed in aanloop naar het nieuwbouwproject een Melding Activiteitenbesluit. “Het bestemmingsplan is aangepast en de machineberging en de kuilplaten zijn verplaatst”, zo vertelt Sander Kondring, Specialist Ruimtelijke Ordening en Milieu bij Rombou.
Hij heeft bewondering voor de melkveehouders. “In mijn ogen is dit echt een voorbeeldbedrijf. Familie Veeneman staat midden in de maatschappij en zoekt actief verbinding met omwonenden. De melkverkoop aan huis en de pluktuin zijn inmiddels een groot succes.”

‘"Het is een hele verandering. Maar met het vizier richting de toekomst is dit een mooie stap voor onze zoon Willem"’ – Familie Veeneman

Onze experts

Demi Doorn

Junior Adviseur Bouw
(06) 570 30 698 LinkedIn

Cynthia Schipper - Bouw

Medewerker Fysieke Leefomgeving
06- 22 38 92 45 LinkedIn

Daphne Scholman

Medewerker Fysieke Leefomgeving
06- 25 65 74 72 LinkedIn

Luuk Potman

Bouwkundig tekenaar
06-578 23 573 LinkedIn

Karin Arkink

Adviseur Fysieke Leefomgeving
06- 50 05 64 79 LinkedIn

Annold Sloot

Adviseur Fysieke Leefomgeving
06 11 36 90 57 LinkedIn

Stefan van Summeren

Manager / Senior Adviseur Bedrijfslocatie
06 - 22 31 21 90 LinkedIn

Henk Altena

Adviseur Bouw
06-53 55 32 89 LinkedIn

Isabel Boschma - van der Star

Adviseur Bedrijfslocatie
06-51 85 78 25 LinkedIn

Ronald Mooiweer

Bouwkundig tekenaar
088-236 93 49 LinkedIn

Rob van Woerden

Jurist Fysieke Leefomgeving
06-53 55 66 35 LinkedIn

Jan Pieter Smit

Senior Adviseur Fysieke Leefomgeving
06-51 25 70 34 LinkedIn

Elmer Woudstra

Adviseur Fysieke Leefomgeving
06-21 14 30 20 LinkedIn

Eddie Lamberts

Senior Adviseur Fysieke Leefomgeving
06-51 56 71 42 LinkedIn

Sander Kondring

Adviseur bedrijfslocatie
06-22 71 04 04 LinkedIn

Gert-Jan Festen

Senior Adviseur Bedrijfslocatie
06-20 36 00 66 LinkedIn

Gert Elling

Manager / Senior Adviseur Bouw
06-51 36 34 67 LinkedIn

Siemon Boonstra ab

Jurist Fysieke Leefomgeving
06-51 25 87 68 LinkedIn

Joost Overbeek

Directeur / Senior Adviseur Bouw
06-53 86 06 93 LinkedIn