Rendementsmetingen bij luchtwassers

Gepubliceerd: 12-03-2021, gezien: 393 keer
Rendementsmetingen bij luchtwassers

Veel stallen in met name de varkenshouderij zijn uitgevoerd met een luchtwasser. Via datalogging wordt per uur geregistreerd hoe de luchtwasser functioneert, waarbij de resultaten gekoppeld worden aan de technische beschrijving. Een extra rendementsmeting is daarbij onnodig.

De luchtwassers worden al jaren gebruikt om de emissie van ammoniak, geur en stof te verminderen. Vanuit het onderzoek naar luchtwassers zijn de uitgangspunten beschreven in een zogenaamde  ‘technische beschrijving’. Daarin staat aangegeven waar een luchtwasser aan dient te voldoen. Er staat bijvoorbeeld beschreven binnen welke range de pH van het spoelwater dient te zijn. Als de luchtwasser op deze wijze wordt uitgevoerd en functioneert, is dat voldoende om aan de benodigde vergunningen te voldoen. De controle er op gaat via de verplichte datalogging. Hierbij worden vijf parameters per uur geregistreerd die door de controlerende instantie opvraagbaar zijn. Voordat de datalogging in werking was, werden luchtwassers gecontroleerd op basis van rendementsmetingen.

Toch zien wij regelmatig nog een reactie van de controlerende instanties dat er een rendementsmeting uitgevoerd dient te worden bij de luchtwasser, zoals een geurrendementsmeting. Dit is overbodig en onnodig.

Hebt u vragen of opmerkingen naar aanleiding van dit artikel, neem dan contact op met uw adviseur van Rombou

Auteur
Henk Altena
Adviseur Bouw
06-53 55 32 89

Theme picker