Stoppersregeling bekend, hoe nu verder?

Gepubliceerd: 20-06-2023, gezien: 671 keer
Stoppersregeling bekend, hoe nu verder?

Beslis voor 3 juli of u wilt deelnemen aan de stoppersregelingen

De vrijwillige stoppersregelingen zijn inmiddels gepubliceerd. Het kabinet is akkoord met 1,5 miljard euro aan budget. Het Landbouwakkoord is er nog niet, maar desondanks openen de stoppersregelingen op 3 juli 2023. Het is belangrijk om tijdig te beslissen of u wilt deelnemen. In dit artikel leest u waarom.

Piet Adema, minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV), neemt op een aantal onderdelen nog zijn standpunt in. Het feit dat het Landbouwakkoord nog niet definitief is, houdt de openstelling van de regelingen niet tegen.

Twee regelingen
De veehouderij krijgt twee landelijke regelingen.

  • De Landelijke beëindigingsregeling veehouderijlocaties (Lbv), voor een brede groep melkvee-, pluimvee- en varkenshouders.
  • De Lbv+-regeling voor piekbelasters wordt in het leven geroepen voor houders van melkvee, pluimvee, varkens en vleeskalveren. De aanmeldingen voor de Lbv+ worden op volgorde van binnenkomst behandeld tot het hele budget is benut. Daarom adviseren we u om de keuze voor uw eventuele deelname in de aanloop naar 3 juli al voor te bereiden.

De Lbv- en Lbv+-regelingen hebben alle veehouders als doelgroep. Maar de regelingen zijn uitgewerkt voor melkvee-, rundvee-, pluimvee- en varkenshouders.

Piekbelaster of niet?
Hoe komt u erachter of u een piekbelaster bent? Sinds 12 juni staat er een rekentool voor u klaar via het RVO-portaal. Aan de hand van deze tool berekent u de stikstofvracht van uw veehouderijlocatie. Op basis van de veestapel van 2021 volgens de RVO. Zo bepaalt u of u tot de piekbelasters behoort en of u aanspraak maakt op de Lbv+-regeling.

Er is een aantal factoren bepalend om erachter te komen of u een piekbelaster bent. Hierbij speelt de afstand tot het (overbelast stikstofgevoelig) Natura2000-gebied en de grootte daarvan alsmede de omvang van de veestapel een bepalende rol. Heeft u bijvoorbeeld een bedrijf met veel vee, maar zit u op kilometers afstand van een natuurgebied? Dan bent u wellicht nog steeds piekbelaster. Terwijl een bedrijf met honderd grootvee-eenheden dat niet is, ondanks dat dit bedrijf wel op slechts 250 meter afstand zit van een natuurgebied.

Vergoeding stal en productierechten
De vergoeding voor de waarde van de stal is gebaseerd op de datum waarop uw vee als eerste in de stal kwam, de datum waarop u uw vee en mest denkt te hebben afgevoerd dit najaar of volgend jaar (dit kan variëren tussen een maand en 40 jaar)en het staloppervlak in vierkante meters. Let wel op, want alleen stallen van vijf jaar of ouder komen in aanmerking voor deze vergoeding.  Ontdek hieronder de indicatieve waarde zoals deze wordt gehanteerd. Die kunt u naar rato van het aantal maanden dat uw stal in gebruik is aanhouden voor uw situatie.

 

 

Waarde/m2 in euro’s 

1 mnd oud

Waarde/m2 in euro’s 

39 jaar en 11 mnd oud 

Inname fosfaat of dierrechten 

Melkvee

837

167

100 procent

Varkens

549

94

80-95 procent

Vleeskuikens

Leghennen

Vleeskalkoenen

338

535

320

68

107

64

80-95 procent

 

 

Vleeskalveren

635

127

n.v.t.

Voor overig vee volgt een aanvullende waarde, deze is op dit moment nog niet bekend. 

 

Niet alle bedrijfsgebouwen worden vergoed. Alleen de vierkante meters van uw stal waarin dieren zijn gehuisvest tellen mee.

Om deel te nemen aan de regeling levert u de dier- of fosfaatrechten in die aansluiten bij de veestapel over 2021. Hebt u te weinig rechten? Dan koopt u deze bij en kunt u alsnog deelnemen aan deze regeling. Naar verwachting wordt de waarde van deze rechten vergoed zonder afroming. De prijs voor dier- en fosfaatrechten stelt de minister op 3 juli vast. Dan is duidelijk of deze overeenstemt met de marktprijs of daar iets boven ligt.

Inschrijven Lbv(+)
Voor veehouders die deelname overwegen is één ding zeer bepalend. Of zij met hun bedrijf wel of geen piekbelaster zijn op basis van de veestapel over 2021. Voor de overige kernpunten geldt dat inschrijven niets meer is dan het startschot van een proces om tot een afspraak te komen binnen zes maanden. Is deze afspraak er binnen deze termijn nog niet? Dan wordt de beschikking ingetrokken.

Extra’s Lbv+-regeling
In onderstaande tabel ziet u een overzicht van de Lbv+- en Lbv-regeling, inclusief termijnen.

 

Lbv+

Lbv

Toelating

Piekbelaster via site RVO, vanuit locatie bedrijf en vee 2021, >2.500 mol totale depositievracht op overbelaste stikstofgevoelige Natura2000-gebieden

Geen piekbelaster via site RVO, <2.500 mol totale depositievracht. Wel >grenswaarde depositie op bepaalde Natura2000-gebieden 

Vergoeding gebouw/dierrechten

gebouw: 120 procent

dierrechten: 100 procent

100 procent

Extra toekenning

45 euro/m2 stal bij sloop 

n.v.t.

Budget

975 miljoen euro voor alle veehouderijen 

270 miljoen euro melkvee 

115 miljoen euro varkens 

115 miljoen euro pluimvee 

Toekenning beschikking

Direct na 3 juli bij intekening op volgorde van binnenkomst totdat het budget benut is, volgt de beschikking 

Achteraf, bij sluiting van de regeling per 31 december 2023, rangschikking gebaseerd op stikstof

vracht van intekenaar, volgt de beschikking 

Fiscale herinvesteringsreserve voor boekwinst 

Toegestaan

Toegestaan

Definitieve overeenkomst 

6 maanden na beschikking met getekende overeenkomst 

6 maanden na beschikking met getekende overeenkomst 

Beroepsverbod 

Ja, alleen voor de personen die deelnemen. Deze  persoon mag in Nederland of EU geen veehouderij meer mag exploiteren specifiek voor de diersoort die de ondernemer houdt waarmee hij aan de regeling deelneemt.  Andere diersoorten,  hobby vee en akkerbouw mag wel . 

Ja, alleen voor de personen die deelnemen. Deze  persoon mag in Nederland of EU geen veehouderij meer mag exploiteren specifiek voor de diersoort die de ondernemer houdt waarmee hij aan de regeling deelneemt.  Andere diersoorten,  hobby vee en akkerbouw mag wel . 

Meerdere locaties 

Deelname lijkt mogelijk met één locatie 

Deelname lijkt mogelijk met één locatie 

Vervolg na inschrijving
Veehouders die openstaan voor (een gesprek over) vrijwillige beëindiging van hun veehouderijlocatie maken aanspraak op de Lbv- en Lbv+-regelingen. Na hun aanmelding worden ze door zaakwaarnemers van de RVO of de provincie benaderd. Hierna vindt pas een vervolggesprek plaats over of:

  • veehouders op hun huidige locatie willen blijven wonen 
    • en/of deze locatie voor iets anders dan veehouderij willen gebruiken 
    • en/of de stallen wel of niet worden gesloopt 
    • en/of het gebouw aangepast wordt voor alternatief gebruik
  • veehouders de grond willen houden of deels verkopen
  • de provincie deze grond wil kopen voor gebiedsgerichte aanpak
  • de minister achteraf besluit om de waarde van de dier- en fosfaatrechten aan te passen, afhankelijk van de deelname aan de regeling

Daarna kunt u pas goed beoordelen of de vergoeding toereikend is voor uw bankschuld, wat u overhoud en wat de gevolgen zijn. U ontvangt een beschikking na het intekenen via het RVO-portaal, deze is zes maanden geldig. Bij te weinig capaciteit aan zaakwaarnemers kan de minister de beschikking tijdelijk verlengen.

Fiscale gevolgen
De verruimde Herinvesteringsreserve geldt voor de vergoeding van stallen en dierrechten. Vrijwillige stoppers proberen het extra betalen van belasting te beperken. Vaak heeft dit met investeringsplannen in grond, machines en een schuur of loods te maken. Hierbij is een nauwe afstemming met uw fiscalist essentieel. Zo zorgt u er namelijk voor dat u binnen de grenzen van de (herinvesterings)regelingen blijft. Hiermee maakt u financieel wellicht een groot verschil.

Besluit al vóór 3 juli over uw deelname
Voor veel veehouders zal het motief om zich aan te melden zijn om inzicht te krijgen in of het later echt verstandig is om een handtekening onder een overeenkomst te zetten. Overweegt u te stoppen? Dan is het verstandig dat u zich aanmeldt voor de regeling waarvoor u in aanmerking komt. Zeker wanneer u tot de piekbelasters behoort.  Later in het proces kunt u alsnog besluiten om het proces te stoppen. Wij snappen dat het besluit om te stoppen een grote stap is die veel impact heeft. Dat gaat veel verder dan alleen de zakelijke overwegingen. In dit artikel informeren we u echter over de zakelijke kant van de keuze.  

Uiteraard houden wij u op de hoogte van de openstelling op 3 juli. Maar een voorlopige keuze vooraf lijkt verstandig. Daarnaast staat ons team van experts altijd voor u klaar. Wij denken met u mee en ondersteunen u bij het maken van uw keuze. Ook helpen we u bij uw eventuele aanmelding. Binnen onze hulpverlening staan de milieuregels, uw bedrijf en uw toekomstwensen centraal. Naast de persoonlijke, emotionele aspecten van deze beslissen, ondersteunen we u graag bij de fiscale gevolgen, juridische vraagstukken en bedrijfseconomische afwegingen die hierbij komen kijken.

Neem contact op met uw adviseur of vul het contactformulier op de Rombou website in.

Auteur
Stefan van Summeren
Manager / Senior Adviseur Bedrijfslocatie
06 - 22 31 21 90

Theme picker